Doctor’s Office Role Play Part 4

Doctor's Office Role Play Doctor's Questions in English for English Learners 4

Welcome to our Daily English Listening Practice with this week’s series:

Role Play: At the Doctor’s
Doctor Questions in English

If this is your first time here, you might wanna check out Role Play: At the Doctor’s Day 1 to start from the beginning!

American English Dialogue: on top
British English Dialogue: scroll down

Wanna print out the transcripts?
Download the List of Doctor’s Questions with Example Answers Here

American Doctor’s Office

Here we have a list of questions that the doctor might ask you while you’re in the doctor’s office.
Each section will have possible questions and a separate listening clip for possible answers.

USA – Doctor Questions
#1 What’s the problem?


—Question—
Good morning, Mrs Smith. What seems to be the problem today?
What brings you in today?


—Answer—
Actually I’m doing just fine, I’m just here for a check up today.


—Answer—
Yeah I fell last week playing soccer, so I thought I’d come in and get my foot checked out.

Answers: Let the doctor know why you’re there. What’s wrong? Did you hurt yourself? Do you have any unusual symptoms?

USA – Doctor Questions
#2 What hurts?


—Question—
Have you been experiencing any pain?
Does anything hurt?


—Answer—
Well, my son fell off the bed the other day, uhm, he’s been touching his leg a lot, he can’t really explain to me what hurts but I think he has a problem with his arm. Uhm, I know that he has a small cut on his forehead and he might have a problem with his ear.


—Answer—
Well, my chest hurts.
My arm’s been hurting a lot.
I have are really bad backache.
I’ve been having stomachaches on and off.
I just have this terrible headache that won’t go away.

Answer: What part of the body hurts? Headaches, Toothaches, Backaches, Stomach Aches, Earaches, I hurt my…, I’ve been having…, I need my… checked out. It comes and goes, it starts then stops, it’s on and off.

USA – Doctor Questions
#3 What are your symptoms?


—Question—
Any symptoms?
Has he been experiencing any symptoms?
What kind of symptoms have you been having?


—Answer—
I’ve been having trouble sleeping at night.
I can’t really sleep.  
I’ve been feeling really dizzy.  
I have a cough, really bad cough.   
I have a really bad sore throat.  
I don’t know, I’ve been sick and then, I got better, and then I was sick again, it just keeps coming back.

Answer: More specifically, what is going wrong with your body? What do you feel? Common symptoms might include: dizziness, stomach pains, diarrhea, constipation, sore throat, coughing, vertigo, sleeplessness (can’t sleep) feeling bad, etc.

USA – Doctor Questions
#4 How long has this been going on?


—Question—
How long has this been going on?  
How long has he had the fever?


—Answer—
I think I’ve been feeling bad for – most of this week.
I think he’s had the fever, uhm, over a hundred (degrees), for the past two days.
I don’t know, about 2 weeks.  
Maybe, two days?

Answer: How many days or months have you had your symptoms? Give an idea if you don’t know exactly. Remember, in America, normal body temperature is 98.6, over 100 degrees for a child is hot, 102-104 is very hot for just about anyone.

USA – Doctor Questions
#5 Has the pain been getting better or worse?


—Question—
Has the pain been getting better or worse?  Do you think the pain’s been getting better or worse?


—Answer—
I feel like it’s been the same most of the week.  
I think it stayed about the same.  
I feel like I’m getting worse.  
Well, I feel like I’m getting a little better, but then I get worse again.  
I felt good last week, but this week was just terrible.

Answer: When do you feel the worst? When do you feel the best? Is it always the same time during the day? Does it hurt all of the time? Let the doctor know if certain activities make you feel worse.

British Doctor’s Office

UK – Doctor Questions
#1 What’s the problem?


—Question—
Hi there good morning. How can I help you today?
What seems to be the problem?  
Hi there, have a seat. How can I help you today?  
Hi yeah, come in. What seems to be the problem?


—Answer—
I’ve been having some really bad migraines at work.
My son’s had a fever for about a week now. We’ve tried to give him some medicine and keep him cool but nothing seems to be working.
I pulled a muscle when I was playing football the other week and, the back of my leg still really hurts.
I’ve had a really high temperature the last few weeks. I think it’s been over a hundred for a couple of days now.
I’ve had a really chesty cough. And I’ve tried to take some medicine from, from the chemist but it doesn’t seem to be working.

Answers: Let the doctor know why you’re there. What’s wrong? Did you hurt yourself? Do you have any unusual symptoms? Has it happened before? All this information can help the doctor figure out what’s wrong.

UK – Doctor Questions
#2 What hurts?


—Question—
Okay, and where has it been hurting exactly?  
And where is the pain coming from?  
How long has it been hurting?


—Answer—
It really hurts when I do this.  
I’ve had a shooting pain in my knee since I – since I went to the gym yesterday.  
I’ve had a really bad pain in my back, I can’t bend down or pick up anything heavy.  
I’ve been having a lot of pain in my head.
I think I might have a migraine coming on.  
I’ve had a dull pain in my wrist for a while now.
My chest hurts.  
I’ve been having a pain in my chest.

Answers: “It hurts when I do this” is an easy way to show the doctor exactly what’s wrong – useful if you can’t remember the word in English! Another useful phrase is simply “My ______ hurts” and the doctor can help you from there. It always helps to give as much detail as you can to the doctor.

UK – Doctor Questions
#3 What are your symptoms?


—Question—
So what symptoms have you noticed so far?
What symptoms have you been experiencing?  
What sort of symptoms have you seen?


—Answer—
I’ve been having some really bad headaches.  
I sometimes feel dizzy, or nauseous.
I have a pretty bad cough.  
My stomach’s not been feeling very well.   
I’m having trouble trouble a lot too.  
I’ve just felt really drowsy, I’ve had no energy.

UK – Doctor Questions
#4 How long has this been going on?


—Question—
How long has this been going for?  
How long have you been feeling like this?


—Answer—
I’ve been feeling like this since I got back from holiday.
I’ve been feeling bad for about 2 days.  
I haven’t been feeling great for about a week now.  
I started feeling bad last night.  
I thought I was okay yesterday, but this morning I was terrible again.

Answer: A flexible answer can be: “I’ve had it for about _____ days / weeks.” If you don’t know exactly, you can give an estimate.

UK – Doctor Questions
#5 Has the pain been getting better or worse?


—Question—
Would you say the pain’s been getting better or worse?  
Have you been experiencing more pain or less pain?  
How much pain are you feeling?


—Answer—
It’s been getting worse and worse.
It’s not as bad as it was.
I think it’s about the same.

Answer: When is the pain the worst? Does it hurt all the time? During or after you do a certain activity? (When you stand up, lie down, or exercise)


Thanks,

Kat and Mark

Chat with us!

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *